STORMARTYREN GEORGIOS

Torsdagen den 6 Maj så firar vi Gudomlig liturgi kl. 10.00.

Denna dag tillägnas Stormartyren Georgios. 

Stormartyren Georgios- Ikon från Novgorod

Stormartyren Georgios- Ikon från Novgorod

Den store martyren Helige Georgios,  var född av kristna föräldrar i Kappadokien, mot slutet av 200 talet. Georgios önskan var att bli soldat. Han steg snabbt i rank i den romerska armén. Han njöt av till förmån för kejsar Diocletianus som kände hans  familj, och han var också en utmärkt soldat.

Men kejsar Diocletianus hatade kristendomen och straffade brutalt de som identifierats som Jesus Kristi efterföljare.  När Georgios såg hur kristna förföljdes och dödades, så fördömde han de grymma handlingarna och förkunnade sin egna kristna tro inför kejsaren. Han avstod även hans armés provision, en handling som ansågs vara djupt kränkande till Rom och dess härskare.

Kejsaren fängslade och torterade Georgios. Den unge fången bad ständigt och räddades från döden om och om igen, trots de hemska saker de gjort med honom. Synen av dessa underverk och Georgios trogna bön ledde till att många av dem som sett dem dessa underverk att bli kristna, däribland kejsarens hustru Alexandra. Detta ökade Diocletianus raseri och frustration, och  han beordrade år 303 sin fru och Georgios att bli halshuggna.

Den välkända bilden av Stormartyren Georgios visar honom skjuta  ett långt spjut i en hotfull djur, en drake, men i hans liv så finns inte en sådan episod. Ändå är det en lämplig bild, eftersom den speglar hans mod i utmanande mot kraftfullt ont, och att övervinna sin styrka genom bön. Bilden påminner oss om att vi också måste stå upp mot det onda och försvara vår tro. Vi måste också vara människor av bön som kan möta ”drakar” av olika slag snarare än att vända ifrån dem.

Helige Georgios är mycket vördad än i dag världen över.   Han är skyddshelgon för England,  Moskva har flera statyer och andra avbildningar av honom, otaliga ortodoxa kyrkor är namngivna efter honom. Folk ser till honom för mirakel och helande också.

På denna dag kan vi läsa Apostlagärningarna 9:1-19, som berättar om aposteln Paulus omvändelse på vägen till Damaskus. Det första ord som beskriver Paulus får  honom låta som en man besatt av en ”drake” själv. Vi läser: ” Saul, som ännu rasade av mordlust mot Herrens lärjungar…” Saul hatar så de kristna att han vill infånga de han fann i Damaskus, binda dem och föra dem till Jerusalem för att ställas inför Templets myndigheter.

Paul har en inre drake att möta och erövra. Han måste ändra hela sitt sätt att tänka och agera och göra sig av med hatet inom honom. Vi har också drakar att besegra-vissa interna, några yttre. Helige Georgios och Paulus påminner oss om det, och de påminner oss också om att Kristus kan leda oss, som han ledde dem till seger över drakar i vår väg.

Annonser
Explore posts in the same categories: Gudstjänst, Kyrko lära

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: