LAZARUS UPPVÄCKANDE

Lördagen den 27 Mars så firar vi Gudomlig Liturgi på Svenska kl. 10.00.

Denna Lördag  i Stora Fastan är tillägnad Kristi uppväckande av Lazarus.     Ap. Heb.  12:28-13:8   Ev. Joh.11:1-45

Denna lördagen av Lazarus firas med stor vördnad och glädje i Stora Fastan. Denna högtid tolkar den teologiska betydelsen av händelsen då uppväckandet  av Lazarus ses som en profetia i handling. Den föregår både Kristi uppståndelse, liksom den allmänna uppståndelsen av alla de döda i den sista tiden. 

Denna uppväckande av Lazarus visar Kristi två naturer, den gudomliga och det mänskliga. Kristi manifesterade sin gudomliga makt genom Hans vetande att Lazarus var död och slutresultatet, miraklet av Lazarus uppväckande. I samband med detta så beskrivs även i Evangeliet Hans djupa känslor av kärlek, ömhet, sympati och medkänsla, samt ångest och sorg ” Han suckade från hjärtat och grät”  Lazarus uppväckande

Den bibliska berättelsen om Lazarus finner man i kapitel 11  Johannesevangeliet.  Lazarus är en av Jesus följare  och bor i byn Betania nära Jerusalem.  Han är bror till systrarna Maria och Martha som skickar bud till Jesus att ” han du älskar är mycket sjuk” .  Jesus stannar ytterligare två dagar där han befinner sig efter ha fått budet och börjar sedan sin resa till Betania. 

När Jesus ankommer till Betania så har Lazarus redan gått bort och legat i sin grav/grotta i fyra dagar. Han möter först Martha och sedan Maria.  Martha beklagar att Jesus inte kom fram tillräckligt snabbt för att läka sin bror och Jesus svarar med det välkända uttalande ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva, även om han dör, och alla som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö i evighet ”.  Han möter sedan Maria och Jesus blir mycket rörd över hennes sorg.  

I närvaron av en skara judiska sörjande, kommer Jesus till graven. Under invändningar ifrån Martha, har Jesus bett dem rulla bort stenen från ingången till graven och säger en bön.  Han kallar då Lazarus att komma ut och Lazarus gör det, fortfarande insvept i sina grav-dukar.  Jesus kallar då för någon att ta bort grav-dukarna, Lazarus är uppväckt. Det slutar med att många av vittnena till händelsen ”trodde på Honom” andra sades rapporterahä ndelserna till de religösa myndigheterna i Jerusalem.  I Johannes evangeliet i kapitel 12 nämns  Lazarus igen. En vecka  före Herrens Påsk då Jesus blir korsfäst så återvänder Jesus till Betania och till Lasarus där de äter tillsammans, Martha hans syster, serverar.  Jesus och Lasarus fångar tillsammans uppmärksamheten hos många judar och översteprästerna överväger att döda Lazarus eftersom så många människor tror på Jesus på grund av detta mirakel.

Annonser
Explore posts in the same categories: Gudstjänst, Kyrko lära

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: