5E SÖNDAGEN I STORA FASTAN-HL. MARIA AV EGYPTEN

Söndagen den 21 Mars så firas Basileosliturgin kl. 10.30.

Denna 5e söndag i Stora Fastan tillägnas Helige Maria av Egypten.

Heliga Maria av Egypten

Helige Maria av Egypten levde ca 344-421 (ovisst om exakt datum). Hon föddes i Egypten men rymde mycket ung till Alexandria där hon levde ett mycket utsvävande liv. Vissa myndigheter kallade henne  prostituerad men hon sade själv att hon sällan tog betalt för hennes ”tjänster” utan det var hennes outmättliga lust och passion som drev henne. Hon levde huvudsakligen av att tigga och att spinna lin.

Efter ha levt så i 17år så reste hon till Jerusalem för högtiden av Upphöjelsen av det Heliga Korset. Hon hoppades att i Jerusalem hitta fler som hon kunde dela sin lust med och  betalade sin resa genom att erbjuda sexuella tjänster. Hon fortsatte denna förödande livsstil även en kort tid efter ankomsten till Jerusalem.

När dagen för högtiden av Upphöjelsen av det Heliga Korset var och hon försökte komma in i kyrkan av Kristi grav, (The church of The Holy Sepulchre) så var det en osynlig kraft som stoppade henne ifrån att komma in. När hon insåg att detta var på grund av hennes orenhet, så slogs hon av djup ånger och ser en  Hl. Gudsmoder ikon utanför kyrkan. Där ber hon framför ikonen om förlåtelse och lovar att bli en asket och ge upp världen.   Då hon igen försökte att komma in i kyrkan så gick det denna gång och efter ha vördat relikerna av Jesus kors återvände hon till Gudsmoders ikonen för att tacka då hon hörde  en röst som sade till henne: ” korsa Jordan och du kommer att finna verklig frid” .  Hon gick genast till klostret Hl. Johannes döparen , vid floden Jordanien, där hon fick absolution och efteråt nattvarden. Morgonen efter så korsade hon floden Jordanien och drog sig tillbaka till öknen för att leva resten av sitt liv som eremit i ånger. Hon tog med sig endast tre limpor bröd och när de var slut så levde hon endast på vad hon kunde hitta i öknen.

Ungefär ett år före sin död så mötte hon Helige Zosima , i öknen vilken hon återberättade sitt liv för. När han träffade på henne där i öknen, helt oväntat, så var hon helt naken och nästan oigenkännlig som människa. Hon bad Fader Zosima om hans mantel för att kyla hennes nakenhet och berättade sedan hela hennes liv för  honom. Hon bad honom att möta henne på stranden i Jordanien på skärtorsdagen följande år, och att då ge henne nattvarden. När han året efter uppfyllde hennes önskan,  korsade hon floden för att komma till honom genom att gå på vattenytan och mottog då nattvarden,  återigen så bad hon honom sedan att träffa henne  i öknen nästa fasta. Året därpå reste Fader Zosimas igen till samma plats där han först träffade henne, ett tjugotal dagsresa från sitt kloster, och fann henne där liggande död. Enligt en inskrift skriven i sanden bredvid hennes huvud, så dog hon just den natten hade han gett henne nattvarden och hade sedan mirakulöst transporteras till den plats han hittade henne i öknen. Hennes kropp var helt bevarad och han begravde hennes kropp med hjälp av ett förbipasserande lejon. Vid återkomsten till klostret återberättade Fader Zosima  hennes livshistoria till bröderna, och den blev bevarad bland dem som en muntlig tradition tills den skrevs ned av Helige Sophronius.

Annonser
Explore posts in the same categories: Gudstjänst, Kyrko lära

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: