HELIGE NIKOLAOS UNDERGÖRAREN

Lördagen den 19 december är det Liturgi på svenska kl. 10.00
 
Denna dag firar vi även Helige Nikolaos Undergöraren, Ärkebiskop av Myra i  Lykien.  
 
 

Heliga Nikolaos är född cirka 280 i Lykien till kristna föräldrar. Han gick bort runt 345 i Myra, Lykien. Han var ärkebiskop av Myra, i nuvarande Turkiet.

Han blev prästvigd av sin släkting Ärkebiskopen Nicholas och for sedan till Jerusalem för att där bli eremit men fick där en uppenbarelse att återvända  och  involvera sig i kyrkan, han skulle då bli räddningen för många själar.  Han återvände då till sin hemstad där han blev ärkebiskop. När hans föräldrar dog så skänkte han allt arv till de behövande, därefter blev gåvor till behövande och givmildhet hans kännetecken. Han tog stor noggrannhet i att gåvor skulle ske anonymt. Heliga Nikolaos var också en av de många biskoparna som närvarade vid första konciliet i Nicaea 325.

Helige Nikolaus har utfört många mirakler under sin livstid och även efter sin bortgång till många kristna som har bett till honom.  Han var välsignad av Gud  att kunna hela och utföra mirakel.  Flera gånger hade hans böner till Gud lyckats lugna stormar och rädda många sjömän och skeppen han reste i. Detta har hänt många gånger genom tiderna efter sjömän i nöd har bett till honom.  Helige Nikolaus har blivit skyddshelgon för bla. de resande och de på sjön.

 

 

Annonser
Explore posts in the same categories: Gudstjänst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: